Oliekirtlerne

Vores øjenlåg rummer et stort antal oliekirtler (de Meibomske kirtler), både de øvre og nedre øjenlåg. Olierne flyder fra kirtlerne gennem kanaler hen til kanten af øjenlåget, med udmunding lige bag øjenvipperne. Ved hvert blink presser små muskler på kanalerne så en smule olie presses ud på kanten af øjenlåget. Når øjnene åbnes, trækkes olie op med de øverste øjenlåg som en tynd, tynd film og spændes ud over tårefilmens vandlag som dækker hele øjets overflade.

Oliefilmen har den vigtige opgave at mindske fordampningen af vand fra tårefilmen. Med intakt oliefilm er der ingen fordampning. Når oliefilmen brister, fordamper der hurtigt vand fra de områder hvor olien mangler. Ved fordampningen stiger koncentrationen af de salte og andre stoffer som er opløst i tårefilmen, og tårefilmen bliver mere salt.

På hornhindens overflade findes et stor antal nerveceller som hjælper til at beskytte øjet. Nerverne kan mærke at olielaget er bristet og sender signal til hjernen. Hjernen reagerer ved at aktivere øjenlågenes blinkemuskler så vi blinker, dermed genopfriskes oliefilmen og beskyttelsen af vandlaget.

 

MGD og tørre øjne

Mange har problem med at få nok olie, eller olie af en kvalitet, der er tilstrækkelig til at hindre fordampning af vand fra tårefilmen og til beskyttelse af øjnene. Så er der en permanent forhøjet saltkoncentration i tårefilmen og på øjets overflade. Den tilstand hedder tørre øjne. Hjernen kan ikke få de Meibomske kirtler til at levere tilstrækkelig olie, men den kan stadig øge produktionen af vand i tårekirtlerne så den over-salte tårefilm skylles bort. Det beskytter umiddelbart øjets overflade, men til gengæld løber øjnene i vand tit og længe. Øjne der ofte løber i vand, er et af de typiske tegn på tørre øjne.

Tilstanden hvor oliekirtlerne ikke leverer tilstrækkelig med god olie, hedder Meibomian Gland Dysfunction (forkortet MGD) – fejlfunktion i de Meibomske kirtler. MGD findes i 2 hovedformer, en hvor oliekanalerne snævres ind ved udmundingen så olierne ikke kan komme ud, uanset hvor god kvalitet de har, og en hvor olien nede i kirtlerne har fortykket konsistens så den flyder dårligt.

Velfungerende olier har konsistens som tynd spiseolie. Når de bliver tykkere, dannes der først små oliekrystaller, som kan mærkes som grus på øjet. I senere stadier bliver olien tyk som tandpasta eller smør, og så sidder den fast i kirtler og kanaler og kan ikke presses ud af øjenlågsmusklerne. Uanset om kanalerne er stoppet til, eller om olien i kirtlerne er blevet som smør, så fortsætter kirtlerne deres produktion. Men da olien ikke kan komme ud, stiger trykket inde i kirtlerne. Det kan strukturen ikke holde til, kirtlerne går til og visner bort.

Ødelagte oliekirtler kan ikke gendannes; i takt med at de dør falder produktionskapaciteten, sygdommen MGD forværres og fører til kronisk tørre øjne pga. oliemangel.

 

Årsager til MGD

  • Alder spiller en underliggende rolle, oliekirtlernes funktion falder i takt med at vi bliver ældre.
  • Kosten spiller en væsentlig rolle, oliekirtlernes produktion afspejler nøje den type fedtstoffer vi spiser. Jo mere mættet fedt i kosten, jo tykkere bliver olien i kirtlerne. Mættet fedt, smør, margarine, fedtet på flæsk og oksesteg er dårlige råstoffer for oliekirtlerne. De giver mættet fedt/smør i kirtlerne, og det er ubrugeligt for tårefilmen. De umættede planteolier, først og fremmest olivenolie, er gode råstoffer som hjælper de Meibomske kirtler og tårefilmen.
  • Mikrober som giver betændelse på øjenlågene (blefarit), spiller også en væsentlig rolle. Både hårsækmider og bakterier irriterer og ødelægger de Meibomske kirtler. De kan få kanalerne til at stoppe til og de kan også få olierne i kirtlerne til at skifte konsistens.
  • Hudsygdomme som omfatter huden på øjenlågene, allergi, psoriasis, tør hud og eksem påvirker huden på øjenlågskanterne så oliekanalernes udmundinger lukker til.
  • Kontaktlinser giver et øget fysisk pres på øjenlågene og kirtlerne ved blink. Presset fører til MGD i mild grad.

Behandling af MGD

Når olierne flyder for tykt eller danner propper i kanalerne, er varmebehandling en enkel og effektiv løsning på problemet. Tidligere var vaskeklud med varmt vand og rengøring med babyshampoo den typiske behandling, men i dag ved vi at det er virkningsløst og tilmed ofte forværrer problemerne. En opvarmet vaskeklud holder maksimalt en tilstrækkelig temperatur i et par minutter, og selv den mildeste shampoo indeholder sæbe, og sæbe nær øjenlågene vil flyde over i tårefilmen, opløse oliehinden og give tørre øjne.

Den rigtige behandling er opvarmning med en specialdesignet varmemaske som kan holde den nødvendige varme (omkring 40°C) i 10 minutter, efterfulgt af blid massage af øjenlågene for at presse de løsnede fedtstoffer ud. Til sidst rengøring af øjenlågskanter og øjenvipper med renseservietter uden sæbe, eller hvis der er behov for kraftigere rens, et sæbefrit middel på en vatrondel.

Omlægning af kosten væk fra mættet fedt, og med mere olivenolie vil også hjælpe de Meibomske kirtler til at fungere bedre.

Når mikrober er årsag eller medvirker, er det naturligvis vigtigt at få dem bekæmpet. Det gøres enkelt med et skum med planteolien 4-Terpineol, som effektivt fjerner mikrober og samtidig er så mildt at det kan anvendes på øjenlåg (og på huden i hele ansigtet).

Varmemaske – Eye Doctor Premium

Renseservietter uden sæbe – Eye Doctor Eyelid Wipes

Blefarit

Tørre øjne