Tårefilmen

Tørre øjne er en sygdom som opstår, når kroppen ikke er i stand til at opretholde en sund, beskyttende tårefilm på øjnenes overflade. Det sker typisk når et eller flere af de kirtelsystemer som danner tårefilmen, ikke leverer deres komponenter i tilstrækkelig mængde eller kvalitet.

En sund tårefilm består af to hovedkomponenter, vand og olie, som danner hvert sit lag i tårefilmen. Vandet udgør langt hovedparten, det kommer fra tårekirtlerne, som sidder på bagsiden af de øvre øjenlåg. Herfra siver vandet stille ned over øjnenes overflade hen til udløb i næsekrogen, hvorfra det pumpes ind i næsehulen og gennem svælget ned i maven. Pumperne aktiveres hver gang vi blinker.

Olielaget dannes i kirtler som ligger inde i alle fire øjenlåg (de Meibomske kirtler). Muskler i øjenlågene presser olierne frem til udgange på øjenlågskanterne lige bag øjenvipperne. Disse muskler aktiveres også hver gang vi blinker. Når det øverste øjenlåg åbnes, trækkes en tynd hinde af olie op over vandlaget og danner det yderste værn mod den omgivende luft som beskyttelse mod for hurtig fordampning af vand.

Oliehinden kan holde tårefilmen intakt i 20 – 30 sekunder. Når den brister registrerer nerver det og sender signal til hjernen. Hjernen sender signal til muskler i øjenlågene om at blinke og om nødvendigt til kirtlerne om at øge produktionen. På den måde holder hjernen tårefilmen i god balance.

Det er afgørende for et godt og stabilt syn at tåre­lmen er intakt. Tåre­lmen spiller en kritisk rolle for hele det arbejde øjet udfører så vi kan se tydeligt og skarpt.

 

Tørre øjne

Hvis et eller flere kirtelsystemer svigter, kommer tårefilmen i ubalance og så stiger fordampningen af vand. Tårefilmen indeholder salt og en række næringsstoffer, forsvarsstoffer og andet som beskytter øjet mod virus, bakterier og andre mikrober. Når vand fordamper, bliver saltet og de øvrige stoffer tilbage. I takt med fordampningen stiger saltkoncentrationen (osmolariteten) derfor i den tårefilm som er tilbage på øjet.

Det yderste cellelag på øjet danner en slimhinde som tårefilmens vandlag hæfter mod. Når tårefilmens saltkoncentration stiger, udløses en kædereaktion som fører til tørre øjne:

1) den øgede saltkoncentration irriterer og udtørrer de yderste, slimproducerende   celler

2) de udtørrede slimceller producerer mindre eller slet intet slim

3) mangel på slim gør tårefilmen endnu mere ustabil med yderligere fordampning af vand

4) saltkoncentrationen stiger endnu mere

På den måde dannes en ”ond cirkel” som løbende forværrer sygdommen.

Den øgede saltkoncentration irriterer også nerverne på øjets overflade, det mærkes som svien eller kløen. Saltkoncentrationen kan blive så høj, at den salte tårefilm dræber cellerne på øjets overflade. Inden de slimproducerende celler dør, sender de alarmsignaler til immunforsvaret; det udløser inflammation og alvorlig grad af tørre øjne.

Forhøjet osmolaritet er det centrale kendetegn som defi­nerer og driver sygdommen tørre øjne og udløser symptomerne.

 

Årsager til tørre øjne

 • Problem i de Meibomske kirtler (MGD) er hovedårsagen til tørre øjne (MGD betyder fejlfunktion i de Meibomske kirtler).
 • Blefarit (inflammation på øjenlågskanterne er en anden væsentlig årsag.
 • Megen medicin har som bivirkning en dæmpende effekt på tårefilmens kirtler (især de vandproducerende); antihistaminer er blandt de værste.
 • Når vi bruger computer, tablet og telefon blinker vi sjældnere. I koncentrationen om skærmen afkobler vi øjnenes blinkefunktion, så tårefilmen ikke genopfriskes og holdes i sund balance.
 • Brug af kontaktlinser og laserbehandling mindsker følsomheden i de nerver som overvåger tårefilmen og informerer hjernen. Når hjernen ikke får signal, reagerer den ikke på problemer i tårefilmen, og så startes den onde cirkel.
 • Konserveringsmiddel i øjendråber ødelægger direkte de slimproducerende celler.
 • Sæbe og sæbelignende stoffer i renseprodukter og kosmetik som anvendes på eller nær øjenlågene vil trænge over i tårefilmen, ødelægge olielaget og de skade kirtlerne.
 • Alder spiller også en rolle; vand- og oliekirtlernes funktion falder langsomt i takt med at vi bliver ældre.

 

Behandling

Det første trin i en behandling er at stoppe den onde cirkel og give øjnenes celler og kirtler mulighed for at vende tilbage til normal tilstand. Det gøres enkelt med en øjendråbe med lav osmolaritet.

Næste skridt er, om muligt, at genetablere hele eller dele af funktionen i det kirtelsystem som giver problemer. Alternativt at supplere løbende med den komponent tårefilmen mangler. Indenfor de seneste år er der kommet en lang række behandlingsmuligheder for hovedparten af dem som har tørre øjne – når problemet er mangel på god olie. Din øjenspecialist kan hjælpe med at finde den behandling, som passer dig.

Ved mangel på vand er behandlingsmulighederne mere begrænsede; oftest vil fortsat brug af en øjendråbe til at supplere vandlaget være den bedste hjælp.

 

Valg af øjendråbe

Ved valg af øjendråbe til tørre øjne er der nogle få vigtige forhold at have styr på:

 • De skal altid være uden konserveringsmiddel. I dag fås en ny type flaske med sterilfi­lter i toppen, så konserveringsmiddel er overflødigt; alternativt fås stadig øjendråber i endosispipetter som heller ikke behøver konserveringsmiddel.
 • Dernæst skal øjendråberne have en passende osmolaritet så den onde cirkel brydes og holdes i ro.
 • Endelig skal de ved længerevarende brug (over 3 måneder) indeholde de vigtige elektrolytter (næringsstoffer for slimcellerne), især bikarbonat og kalium; ellers ødelægger øjendråben slimcellerne på hornhindens overflade.

 

Øjendråbe med lav osmolaritet – OsmoTears Ultra Low

MGD

Blefarit